Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepki durumudur. Stres, kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği reaksiyondur. Tehdit duygusu veya acıya neden olan olaylara karşı vücudun kendi dengesini kurabilmek için verdiği normal bir fiziksel cevaptır. Stresi; kaygı, aşırı uyarılmışlık hali, engellenme, duygusal çöküntü, gerginlik ve çatışmalar yaratır.
Stres derecelerine göre 3’e ayrılabilir: Günlük stresler, gelişimsel stresler ve hayat krizleri. Günlük stresler, trafik sıkışıklığı, gündelik yaşamdaki sıkıntılar ve aksamalar gibi nedenlere dayanır. Gelişimsel stresler, kişinin kronolojik yaşıyla bağlantılı yaşanan; ergenlik, orta yaş krizleri, menopoz dönemi krizleri olarak sıralanabilir. Hayat krizleri ise insan hayatına önemli ölçüde yön veren, hayatını etkileyebilecek olaylardır. Ölümler, boşanmalar, ayrılıklar, hastalıklar vb.
Stres vücuttaki birçok organda artış gösteren bir uyarılmaya neden olabilir. Organlardaki bu artış gösteren aktivite, adrenal bezlerden salgılanan hormonlar tarafından ve merkezi sinir sistemi yoluyla salgılanır. Akut stres, nabızda ve kan basıncında bir artışla, solumanın sıklaşmasıyla, ayrıca avuç içlerinin terlemesi ve ani üşüme hissiyle sonuçlanabilir. Kronik stres ise depresyona yol açabilir, bağışıklık sistemine zarar verebilir ve uyku problemleri yaratabilir.
Stres herkesi farklı etkiler. İki kişi aynı şeyi yaşayabilir fakat biri strese karşı dayanıklı olurken diğeri stresten çok etkilenebilir. Çünkü herkesin dayanma gücü birbirinden farklıdır. Bunun altında kişilik özelliklerinin, sosyal desteğin olmasının, maddi yeterliliklerin ve en önemlisi geçmiş yaşantıların büyük önemi vardır. Geçmişte şu andaki durumuna etki edecek bir stres yaşayan bir kişinin stres kaynağı olaya bakışı daha farklı olabilir.
Stres birçok rahatsızlığa sebep olduğu gibi, bir çok rahatsızlık sonrasında da ortaya çıkabilir. Ya sorunun ortaya çıkmasını engelleyemediğimiz için ya da çıkan soruna çözüm üretemediğim için stres yaparız. Bizi aşan, sınırlarımızı zorlayan ve yetişemeyeceğimiz düşüncesini aklımıza getiren her şey stres kaynağıdır.